Sveskeæbletærte

(Frit efter "Køkkenet på Hvidøre")

Creme Anglaise
 
2 1/4 dl sødmælk
2 1/4 dl piskefløde
6 æggeblommer
½ dl sukker
1 stang vanille
Mælk og fløde hældes i en kasserolle sammen med sukkeret. Vanillestangen flækkes og kornene skrabes af. Både korn og stænger kommes i kasserollen. Det hele koges op.
Æggeblommeren piskes let sammen i en skål og den kogende mælk hældes over under piskning. Vanillestængerne tages fra, og resten hældes tilbage i gryden, hvor det opvarmes ved svag varme under stadig piskning til det jævner. Må ikke koge. Cremen sigtes og hældes i en skål.
Halvdelen af denne portion bruges til mandelcremen; den anden halvdel bruges som tilbehør til kagen

Mandelcreme
 
200 g mandler
200 g blødt smør
2 æg
20 g maizenamel
½ portion creme anglaise (ovenfor)
Mandlerne blendes og alle ingredienserne røres sammen

Mørdej
 
225 g mel
150 g usaltet smør
1½ spsk sukker
1 knsp salt
2 spsk creme fraiche
Sukker og salt kommes i melet. Smuldres sammen med smørret, og dejen samles med creme fraiche. Hviler i køleskab i en time.

Tærte


200 g svesker
200 g skrællet æble
Mørdejen rulles ud og lægges i en tærteform, ca. 25 cm. Formen sættes i fryseren i 1 time.
Herefter forbages den ved 175° i 20 minutter.
Halvdelen af mandelcremen smøres over, og tærten bages yderligere et kvarter ved 165°.
Æbler og svesker hakkes froft og  fordeles ipå tærtebunden.
Resten af mandelcremen smøres over. Tærten bages videre ved 165° til den er gylden. (ca. ½ time)
Kan evt. bages ved højere temperatur de sidste 5 minutter for at give farve.

Servering


Tærten serveres lun eller kold med resten af creme anglaisen og vanilleis.