Forberedelse |
|
250 g spelt-kerner ½ tsk salt Vand |
Speltkernerne koges møre,
men må ikke koge ud. Det tager 15 minutter til en time,
afhængigt af hvor forarbejdede kernerne er. Se vejledningen
på posen Skal være helt afkølede inden man går til næste trin. |
Alamande |
|
½ l
piskefløde 200 g mandler 3 spsk sukker 2 tsk vanillesukker |
Mandlerne
smuttes og hakkes groft. Piskefløden piskes til flødeskum, og sukker og vanillesukker røres i. De afkølede speltkerner vendes i . Sættes koldt indtil servering. |
Karamelsovs |
|
200 g sukker vand Saften fra 1 appelsin 2 dl piskefløde |
Sukkeret spredes ud i
et helt jævnt lag på en pande eller i en gryde, der
sættes over ved svag til middel varme. Når sukkeret er helt
smeltet hældes vand i. Første gang giver det en del
dampudvikling, men efterhånden kan smør og sukker
røres sammen til en tyktflydende væske. Hæld appelsinsaften heri Når væsken igen er ensartet skal den være rimeligt tyndtflydende, så den kan sis. Ellers skal der kommes lidt mere vand i. Den hældes gennem en si og sættes til afkøling. Når karamellen er kold piskes fløden til en halvstiv flødekum, og karmellen vendes i. |
Chokoladecreme |
|
450 g chokolade, 70% 2 dl mælk 2 dl piskefløde 50 g sukker 7 æggeblommer ½ l piskefløde |
Chokoladen hakkes groft
og lægges i en stor skål. Æggeblommerne hældes op i en anden skål. Mælk, piskefløde og sukker koges op og hældes over æggeblommerne under piskning. Det hele hældes tilbage i gryden og opvarmes under konstant pisknin til det jævner. Må ikke koge. Den varme creme sis og hældes over chokoladen, så denne smelter. Det hele røres til en blank masse. Fløden piskes til skum og vendes i, når chokolademassen er lunken. |
Servering |
|
Spelt-alamanden serveres kold,
med karamelsovsen som tilbehør. |