Ris á l'amande (15 portioner)

(egen version)


Der er egentlig kun 2 væsentlige regler for en god ris á l'amande (men trods det er det utroligt ofte, man får serveret en middelmådig udgave):
  1. Spar ikke på fløden
  2. Spar ikke på vanillen
Min version ser således ud:

Risengrød

 
1/4 l vand
200 g ris
1 l homogeniseret sødmælk
1 stang vanille
5 spsk sukker (3/4 dl)
½-1  tsk salt
Vandet bringes i kog, og risene hældes i. Når vandet er næsten opsuget, hældes mælken i. Vanillestangen flækkes og kornene skrabes af og både korn og stang kommes i gryden sammen med sukkeret. Opvarmes igen under omrøring. Når mælken lige akkurat er kommet i kog, sættes gryden på det absolut mindste blus, hvor grøden koger videre den næste times tid, til den er blevet fast. Der skal røres jævnligt i gryden for at undgå påbrænding. Grøden tages af blusset, smages til med salt og sættes til afkøling. Det er vigtigt at saltet kan smages, ellers bliver ris á l'amanden for fersk.

Risengrøden kan også koges uden sukker og vanilie, hvis f.eks. noget af den skal bruges som grød!


 
(1300 g grød)
200 g mandler
9 dl fløde
1 spsk vanillesukker
Fløden piskes til ret stiv flødeskum. Inden den er helt stiv skal vanillesukkeret tilsættes. Hvis grøden er kogt uden sukker og vanille, skal sukkeret og vanillekorn fra vanillestangen også tilsættes nu. Mandlerne smuttes og hakkes groft.
Grøden, som skal være helt kold, blandes med flødeskum og de hakkede mandler.

Servering


Serveres traditionelt med lun kirsebærsovs

Kirsebærsovs

1 glas syltede kirsebær uden sten (500 g)
1 spsk maizenamel
½ dl vand
Evt. sukker.
Evt. ½ dl kirsebærvin 
Kirsebærrene med lage hældes i en kasserolle. Maizenamelet opløses i vand og hældes i. Det hele opvarmes til kogepunktet. Kan smages til med kirsebærvin og sukker. Køler lidt af inden servering.