Karameltærte med æblemos

(Egen opskrift)


 


Æblemos (laves dagen før)
500 g æbler (skrællet vægt)
125 g sukker
En vaniljestang
Æblerne skrælles, skæres i småstykker Vanillestangen flækkes og kernerne skrabes ud. Æbler, vanille og  sukker koges til mos. Hældes til afdrypning i en fin  sigte, gerne natten over, så æblemosen bliver fast

Tærtebund
175 g mel
125 g smør
2 spsk sukker
1 spsk creme fraiche
1 knsp salt
NB. Brug en tærteform der kan tåle at komme direkte fra fryser til ovn!

Mel, smør, salt og sukker smuldres sammen og dejen samles med creme fraiche. Stilles koldt i en time.
Rulles ud til en stor cirkel. En tærteform smøres godt med smør og beklædes med dejen. Den prikkes med en gaffel og sættes i fryseren i en time. Så falder dejen ikke sammen når den nu sættes i en 200º varm ovn og bages ved 200 gr i ca. 20 minutter. Tages ud af ovnen og afkøles

Karamel
1 ds (400g) kondenseret mælk
100 g smør
100 g farin
Mælk, smør og farin hældes i en tykbundet gryde. Koges igennem, hvorefter varmen skrues ned, og massen står ved svag varme til den jævner. Der skal røres hele tiden, det brænder meget let på.
Bredes ud over tærtebunden og stilles til afkøling

Montering
150 g mørk chokolade Når karamellen er stiv og kold bredes æblemosen over, og det hele overtrækkes med chokolade. Stilles igen til afkøling.