Îles flottantes med karamelsauce (ca 10 stk)

(Egen fortolkning af klassisk fransk dessert. "Îles flottantes" betyder flydende øer og er basalt "øer" af pocheret marengs, der flyder på et "hav" af creme anglaise)

Creme anglaise
 
12 æggeblommer
4½ dl piskefløde
4½ dl mælk
1 dl sukker
1 vanillestang
Mælk og fløde hældes i en kasserolle sammen med sukker. Vanillestangen flækkes og kornene skrabes i mælken. Det hele varmes op til kogepunktet under omrøring. Æggeblommerne piskes let sammen i en skål og den kogende mælk hældes over under stadig piskning. Det hele hældes tilbage i kasserollen og opvarmes til 90° under konstant piskning. Cremen skal begynde at blive tykkere, men den må ikke koge.
Cremen hældes gennem en si over i en skål. Dækkes med film og sættes til afkøling.

"Øer"
 
4 æggehvider
4 spsk sukker
1 tsk vanillesukker
2 liter kogende vand
200 g sukker
Vand og sukker koges op.
Æggehviderne piskes stive, og sukker og vanillesukker piskes i til det er helt opløst.
Massen formes med en almindelig ske til "flade boller", der pocheres ½ minut på den ene side i det kogende sukkervand. Derefter vendes de og pocheres ½ minut på den anden side. (De svulmer kraftigt op under denne proces.)
Tages op af vandet og lægges til afkøling (hvorved de trækker sig lidt sammen igen)

Karamelsauce
 
300 g sukker
½ dl fløde
2 dl vand
Evt. ½ dl mørk rom
Sukkeret varmes op i en gryde til det er helt smeltet til karamel.Der må helst ikke røres i sukkeret imens. Fløden hældes i under omrøring med en trægrydeske. Vandet hældes i lidt ad gangen under stadig omrøring, til saucen har en passende konsistens. Når det ikke længere bruser så kraftigt hver gang man hælder mere væske i, kan man også justere konsistensen med mørk rom.
Afkøles.
(Al saucen kan ikke bruges til disse îles flottantes, men det er svært at lave en mindre portion. Gem resten i køleskabet og brug den til diverse desserter)

Servering


Alting skal være afkølet inden servering.
Kom nogle skefulde creme anglaise i en dessertskål. (Der skal være nok til at øerne kan flyde).
Læg en pocheret ø ovenpå.
Pynt med karamelsauce.