Fastelavnsboller (ca. 20 stk.)

(efter "Gærbrød fra Brugsen")



Dej

 
175 g margarine
500 g mel
1 dl lunkent vand
50 g gær
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
Evt. 1 tsk. kardemomme
1 dl ymer eller A38
1 æg
Margarine smuldres i mel i en stor skål.
Gæren udrøres i vandet
Vand og gær hældes i mel/margarine.
Herefter tilføjes salt, sukker, kardemomme, ymer og æg.

Det hele æltes godt sammen og sættes til hævning i 1-2 timer, til dejen er hævet til dobbelt størrelse

Chokoladecreme
 
200 g chokolade
1½ dl piskefløde
1½ dl mælk
2½ spsk. sukker
½ vanillestang
4 æggeblommer

(Piskning nedenfor er med piskeris, brug ikke håndmikser!)
Chokoladen hakkes i små stykker og lægges i en skål.
Vanillestangen flækkes og vanillekornene skrabes ud og piskes sammen med æggeblommerne i en anden skål.
Mælk og piskefløde koges sammen med sukker og den "tomme" vanillestang.
Den kogende væske hældes over æggeblommerne, det hele piskes sammen og hældes tilbage i gryden. Her varmes det op over svagt blus mens der stadig piskes. Det varmes op til det bliver lidt tykkere, men det må IKKE koge.
Når det er blevet halvtykt, hældes det gennem en si over chokoladen. Cremen smelter chokoladen og det hele røres sammen til en ensartet masse (den smager godt!). Stilles til afkøling.

Alternativ
: Marcipancreme. Laves på samme måde, men i stedet for hakket chokolade bruges 300 g groftrevet rå marcipan.

Boller


Ovnen sættes på 200º.
Når dejen er hævet og cremen er afkølet, kan dejen formes til boller. Den deles i 20 stykker, der hver formes til en bolle. Hver bolle rulles fladt ud til en cirkel på 15-20 cm. Midt på cirklen anbringes en spsk. creme, og kanterne af bollen klemmes sammen rundt om cremen. Cremen skal være lukket helt inde i bollen, ellers løber det ud under bagningen
Bollerne anbringes på en plade med bagepapir, med samlingen nedad.

Bagning


Bages ved 200° i ca 17 minutter. Tages ud og sættes på en bagerist

Pynt



Når bollerne er lunkne, pyntes de med glasur, smeltet chokolade, eller flormelis.