Dej |
|
175 g
margarine 500 g mel 1 dl lunkent vand 50 g gær 1 tsk. salt 1 spsk. sukker Evt. 1 tsk. kardemomme 1 dl ymer eller A38 1 æg |
Margarine
smuldres i mel i en stor skål. Gæren udrøres i vandet Vand og gær hældes i mel/margarine. Herefter tilføjes salt, sukker, kardemomme, ymer og æg. Det hele æltes godt sammen og sættes til hævning i 1-2 timer, til dejen er hævet til dobbelt størrelse |
Chokoladecreme |
|
200 g chokolade 1½ dl piskefløde 1½ dl mælk 2½ spsk. sukker ½ vanillestang 4 æggeblommer |
(Piskning nedenfor er
med piskeris, brug ikke håndmikser!) Chokoladen hakkes i små stykker og lægges i en skål. Vanillestangen flækkes og vanillekornene skrabes ud og piskes sammen med æggeblommerne i en anden skål. Mælk og piskefløde koges sammen med sukker og den "tomme" vanillestang. Den kogende væske hældes over æggeblommerne, det hele piskes sammen og hældes tilbage i gryden. Her varmes det op over svagt blus mens der stadig piskes. Det varmes op til det bliver lidt tykkere, men det må IKKE koge. Når det er blevet halvtykt, hældes det gennem en si over chokoladen. Cremen smelter chokoladen og det hele røres sammen til en ensartet masse (den smager godt!). Stilles til afkøling. |
Alternativ: Marcipancreme. Laves på samme måde, men i stedet for hakket chokolade bruges |
|
Boller |
|
Ovnen sættes på
200º. Når dejen er hævet og cremen er afkølet, kan dejen formes til boller. Den deles i 20 stykker, der hver formes til en bolle. Hver bolle rulles fladt ud til en cirkel på 15-20 cm. Midt på cirklen anbringes en spsk. creme, og kanterne af bollen klemmes sammen rundt om cremen. Cremen skal være lukket helt inde i bollen, ellers løber det ud under bagningen Bollerne anbringes på en plade med bagepapir, med samlingen nedad. |
|
Bagning |
|
Bages ved 200° i ca 17
minutter. Tages ud og sættes på en bagerist |
|
Pynt |
|
Når bollerne er lunkne,
pyntes de med glasur, smeltet chokolade, eller flormelis. |