Forberedelse |
|
30 tørrede abrikoser (ca 225
g) ½ l hvidvin 1 dl sukker |
Abrikoserne sættes i
blød i hvidvinen i et døgns tid. Sukkeret hældes i
og abrikoserne koges møre. Spæd evt til med lidt vand,
hvis abrikoserne ikke er næsten dækkede. |
Bunde |
|
20 g
blødt smør 60 g smuttede mandler 60 g flormelis 2 æggeblommer 1 æggehvide 1 spsk mel ---- 1,2 dl mælk 1 æggeblomme 20 g smør 1 spsk maizenamel 2 vanillestænger ---- 9 æggehvider 1 dl sukker |
Hak
mandlerne meget fint og rør dem med smør, flormelis,
æg og mel. Bland derefter mælk, æggeblomme, smør, maizena og kornene fra vanillestængerne i en kasserolle. Varmes op til kogepunktet under stadig piskning. Æggehviderne piskes næsten stive, sukkeret kommes i æggehviderne og massen piskes til den er sej. De 2 cremer røres sammen, og marengsmassen vendes i. Fordeles i 4 lagkageforme foret med bagepapir. Halvdelen af abrikoserner tages op af af kogevæsken og hakkes i grove tern. Disse abrikostern fordeles i bundene. Bundene bages ved 190° i 25 minutter. Afkøles, hvorefter bagepapiret trækkes af. |
Gele |
|
4 blade husblas |
Husblassen
blødes ud i vand. 1 dl af lagen fra abrikoserne tages fra, mens resten af abrikoserne med lage blendes eller pureres. Den førnævnte dl lage bringes i kog. Tages af varmen, og husblassen opløses heri, ét blad ad gangen. Den varme lage med husblas blandes sammen med de blendede abrikoser. |
Chokoladecreme |
|
450 g chokolade, 70% 2 dl mælk 2 dl piskefløde 50 g sukker 7 æggeblommer ½ l piskefløde |
Chokoladen hakkes
groft
og lægges i en stor skål. Æggeblommerne hældes op i en anden skål. Mælk, piskefløde og sukker koges op og hældes over æggeblommerne under piskning. Det hele hældes tilbage i gryden og opvarmes under konstant pisknin til det jævner. Må ikke koge. Den varme creme sis og hældes over chokoladen, så denne smelter. Det hele røres til en blank masse. Fløden piskes til skum og vendes i, når chokolademassen er lunken. |
Montering |
|
100 g brun og/eller hvid
chokolade |
En høj springform med
samme diameter som bundene beklædes med film. En bund lægges i, og ¼ af chokoladecremen hældes over. En bund lægges i, og ¼ af chokoladecremen hældes over, hvorefter de blendede abrikoser fordeles i et lag herover. En bund lægges i, og ¼ af chokoladecremen hældes over. Den sidste bund lægges i, og den sidste chokoladecreme hældes over og glattes ud. Stilles til afkøling i 6 timer i et køleskab. Tages ud af formen og pyntes med revet chokolade. |